Fenntartható Fejlődés

Fenntartható Fejlődés

GAS - Szolidáris beszerző közösségek

2016. június 17. - fenntarthatófejlődés

 

Szolidáris beszerző közösségek, avagy Közösség által támogatott gazdálkodás olasz módra: GAS (Hasonló kezdeményezés az AMAP/CSA)

Olasz tanulmányi út - láttuk, hallottuk, tanultuk (2013.szeptember)

Szolidáris beszerző közösségek, avagy Közösség által támogatott gazdálkodás olasz módra (GAS - Gruppi di acquisto solidale)

Szolidáris alapú vásárlás jelentése:
Amikor egy vásárló csoport nem a legolcsóbb árat keresi, hanem ehelyett előtérbe helyezi az emberi és a környezeti értékeket. Tiszteletben tartva ezen értékeket, így  válik szolidáris beszerző csoporttá. Ily módon, a fenntartható életmódot népszerűsítve, előnyt élveznek a helyi termékek és gazdák, a fair-trade -, az újra hasznosítható vagy az öko-termékek.

hal

Egy vásárló közösséget általában a fogyasztók/vásárlók hoznak létre annak érdekébe, hogy közvetlenül, rövid értékesítési láncon keresztül a termelőtől közösen szerezzék be az élelmiszerüket, vagy egyéb termékeket (pl. élelmiszer, cipő!).

A GAS csoportok célja egyben az is, hogy
- növeljék a vásárlók tudatosságát a szerepüket;
- a hivatalosan működtetett gazdaságokból vagy vállalkozásokból származó helyi és/vagy fair-trade termékeket népszerűsítsék. Ezen gazdaságok vagy vállalkozások az alkalmazottaikat és a környezetet egyaránt tiszteletben tartják.

A GAS csoportok jellemzően az organikus élelmiszer előállítókat részesítik előnybe, a gazda – vásárló közötti kapcsolatra és szoldarításra búzdítva a tagokat.

Az első GAS csoport 1994-ben Fidenza nevű településen jött létre. A következő évben született a "Libera " nevű szervezet azzal a céllal, hogy a civil társadalmat bátorítsa a Maffia elleni tevékenységekben, elősegítve az olyan értékek megteremtését mint az igazságosság vagy az egyenlőség. A "Libera Terra” szövetkezetek voltak az első olyan termelő gazdaságok, melyek GAS-csoportokat láttak el.

1997-ben létre jött az első GAS hálózat, és tulajdonképpen ennek köszönhetően a GAS tapasztalatok gyorsan terjedni kezdtek. A hírek a "Bogar” nevű rendszeresen megjelenő közlöny által terjedtek az interneten. Minden közlönyben benne volt az aktuális GAS- csoportok frissített listája, és egy-egy csoport, gazda bemutatása. Egy másik fontos hálózati eszköz a weboldal volt, ahol megjelentették az általános tudnivalókat, a történetüket, a motivációjukat, a strukturájukat, valamint a termelőket.

1999-ben volt az első hivatalos országos GAS találkozó, amit Fidenzában szerveztek meg. A rendezvény neve: "Bio-logico bio-etico”.

Itt határoztak meg a GAS csoportok alapdokumentumát (I GAS – un modo diverso di fare la spesa, A GAS csoportok: egy alternatív vásárlási forma). A dokumentum tartalmazza azt, hogy mi a GAS és miért jön létre, melyek a motivációk, az útmutatót, a csoportok belső és külső szerveződési formáit, és perspektíváit, tanácsokat ad arra az esetre, ha egy csoport túl nagy, vagy ha újat szeretnének létrehozni.

2005 júniusában 200 GAS-csoport volt Olaszországban. A 2004-es és 2005-ös találkozók címe: " A jövő földje” és "Tedd a helyes dolgot”. Ezen a két találkozón "a szolidáris gazdaság világa” megnyílt az olyan szektorok számára is, mint a turizmus, textil-készítés, energia, egyéb szolgáltatások.

2007-ben megalakult a”GAS Energia” nevű szervezet, mely egy GAS-csoport és kollektíve szerzi be a"tiszta energiát”, fenntartva és népszerűsítve a helyi energia teremlőket és a helyi megújuló energia termelési kezdeményezéseket.

2008-ban egy fontos lépés történt a GAS csoportok történetében: a Pénzügyi Törvény elismerte a GAS csoportokat a Legge 24.12.2007 n° 244 , G.U. 28.12.2007 törvény által, mely a 266 -268 paragrafusban meghatározza a GAS csoportokat és kimondja, hogy a GAS-csoport tagjainak tevékenysége nem minősülnek kereskedelmi tevékenységnek, így ÁFA és egyéb ehhez kötődő adótól mentesek.

2014-re a GAS csoportok száma elérte a 900-at

 

Forrás:

http://www.kisleptek.hu/szolidaris_beszerzo_kozossegek_olasz_modra/

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativmozgalmak.blog.hu/api/trackback/id/tr568815950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása